So decide and add what you thing I’m missing. Buying a New Highlander XLE $41000 w tax and interest about $49,000. Drive about 15k miles per year for 10 years. End of 10 years vehicle is worth about $8000 so the numbers look like this: $49,000 - $8000 = $41,000/10/12 = $342 per month. No including maintenance and tires. Assuming Toyota reliability, no repairs. So buying cost $41,000.
Lease $400 per month (15k) x 36 = $14,400 plus $1000 DAS = $15,400 x 3 = $46,200 (9 years) plus 1 more year ($4800 + 300 DAS) = $5100 = $51,300. May incur tires, but not counted to keep things even. Leasing cost $51,300.
Buying is cheaper, if no repairs, but driving an older vehicle, which may matter to some, some won’t care.
What do you guys think? What did I miss?